Výroba malých radostí

3.4.2018

ROZHOVOR - Na výrobu sladkostí potřebujete spoustu páry, říká Petr Krčmář, provozní ředitel společnosti The Candy Plus Sweet Factory.

candy_plus_svet_plny_energie.jpgJak velkou spotřebu energií máte, a jakých?

Máme dva výrobní závody. Jeden v Rohatci u Hodonína a druhý v Petřvaldě u Karviné, které ročně spotřebovávají zhruba 17 tisíc megawatthodin v plynu a zhruba polovinu – přibližně devět tisíc megawatthodin – v elektřině. Máme roční smlouvy, ale nakupujeme ve dvou až třech dávkách, abychom rozložili riziko.

Předpokládám, že potřebujete teplo pro výrobní technologii.

Ano, pro výrobu musíme vyrábět velké množství páry, a tak se většina plynu spálí právě v plynových kotlích, které ji pro linky vyrábějí. Z tohoto tepla si také samozřejmě vyrábíme teplou vodu, vytápíme sušárny a tak dále.

S naší technologií souvisí také náš poměrně zajímavý odběrový diagram. Odběry energií u nás mají dvě protilehlé špičky: v zimě je zvýšená spotřeba plynu, protože k výrobě se přidává ještě topení, v létě zase máme zvýšenou spotřebu elektřiny, protože je zapotřebí chladit a sušit výrobní prostory.

Jaké sladkosti vlastně vyrábíte a kolik jich zhruba za rok vyrobíte?

Máme několik řad výrobků. Od želatinových produktů, přes extrudované výrobky až po lékořicové sladkosti. Jednoduše řečeno všechno od gumových medvídků, přes pendreky, lízátka až po žvýkačky – například pro Česko a Slovensko jsme obnovili staré známé žvýkačky a výrobky Pedro. Vyrábíme však nejen pro sebe, ale také pro jiné renomované značky, jak už to v potravinářském byznyse bývá. Celkově vyrobíme v obou výrobních závodech přes 18 000 tun cukrovinek ročně, jinými slovy se může jednat o 180 000 000 stogramových sáčků bonbónů, které si každý rok naši zákazníci koupí a sní.

Jak výroba vlastně vypadá? Jaký je technologický postup výroby třeba gumových medvídků?

Základem většiny cukrovinkářských technologií je zpravidla směs cukru, vody a glukózového sirupu, do které se v případě želatinových medvídků přidává samozřejmě želatina nebo různé druhy škrobů. Základní směs se pak vaří při teplotách okolo 130 °C. K vaření je zapotřebí pára, která je do zařízení přiváděna při tlaku šest až osm barů. Ze smíchané a uvařené směsi se následně pomocí vývěvy odstraňuje přebytečná voda. Při tomto vakuování se směs ochladí až k 80 °C. K dalšímu zchlazení pak přispěje přidání ingrediencí, které se skladují při nízké teplotě, například aromat, džusů, kyselin či jiných ochucovadel. Nakonec se hotová směs nalije při teplotách okolo 70 °C do předem upraveného a vytvarovaného kukuřičného škrobu. Představme si „bedničku“ plnou škrobu, kde jsou do jejího povrchu vytlačeny formičky, a tím i požadované tvary. Tento škrob slouží primárně ke zformování požadovaného tvaru, ale také jako prostředek, který z výrobku vytáhne další zbytkovou vlhkost, a prostředek, díky němuž výrobek zraje a tuhne. Medvídek pak musí ve formě podle potřeby ještě nějakých 24 až 72 hodin zrát. U extrudovaných výrobků je proces o trochu rychlejší, tam se vyrábí kontinuálně, a produkt je od zahájení výroby zhruba do dvaceti minut v konečném spotřebitelském balení.

Zoom gallery

Daří se vám realizovat v rámci výroby nějaké významnější energetické úspory? Je tam na čem šetřit?

Candy Plus eviduje dva významné typy úspor: úspory z rozsahu a změny organizace práce, ale také úspory z realizace nových investic. Od té doby, co jsem do firmy před nějakými dvanácti lety nastoupil, se výroba v obou závodech několikanásobně zvýšila. To je nezanedbatelná úspora z rozsahu. Ale podařily se nám i různé investiční úspory. Významnou úsporou byl například nákup dvou plynových kotlů, které jsou samozřejmě mnohem efektivnější.

Asi neprodukujete zdaleka jen pro český trh, že? Na to se mi zdáte příliš vekou firmou...

Většina produkce jde na export, a to do 50 zemí světa. Souvisí to i s tím, že zboží je poměrně trvanlivé. Běžné záruční lhůty bývají v rozmezí jednoho až dvou let.

Jsou veliké rozdíly v produktech pro různé trhy?

Samozřejmě existují země, které mají své speciality. Například lékořicové sladkosti se u nás vyrábějí především pro Skandinávii. Ale rozdíly bývají i subtilnější. Dnes se hodně debatuje o různém složení potravin, ale zapomíná se obvykle na to, že odlišnosti nebývají nutně zlovůlí výrobců. V řadě případů je to prostě tím, že zákazníci z dané oblasti mají jednoduše jiné chutě a požadavky. V našem případě se to nejvíce týká chutí, textury a požadavků na přírodní barviva. Například na některých asijských trzích s „přírodou“ neuspějete, ale pro některé země v Evropě je to nutnost.

Když jste závislí na exportu, pocítili jste třeba nějaký pokles poptávky během hospodářské krize, která začala zhruba před deseti lety?

Ne, u nás žádná krize znát nebyla. Nevyrábíme luxusní, drahé zboží, které je citlivé na ekonomický cyklus. Vyrábíme potraviny, jež sice jsou jistou formou „malého luxusu“, ale takového, který si můžete dopřát prakticky vždycky. V krizi si nekoupíte auto, ale malou radost za 15 korun si občas prostě dopřát musíte. 

Děkujeme za rozhovor! (spe)

candy_plus_logo_svet_plny_energie.jpgSpolečnost The Candy Plus Sweet Factory, s.r.o., je jedním z největších producentů cukrovinek v České republice. Výrobní závody v Rohatci a Petřvaldě vyrábějí oblíbené želé bonbóny a sladkosti, které se vyvážejí do celého světa pod značkou Juicee Gummee nebo pod nejznámějšími privátními značkami. Současně na lokálním trhu buduje tradiční značku Pedro a kromě oblíbených žvýkaček nabízí i novou řadu želé bonbónů a dalších cukrovinek.

Skupina vznikla v roce 2000, když převzala výrobní závod Lipo. Od prosince 2017 je podnik součástí skupiny Valeo Foods. Ta je prostřednictvím společností v Irsku, Velké Británii a kontinentální Evropě lídrem na trhu se snacky a sladkostmi, zdravou výživou, pečivem, přísadami do jídla, nápoji a stravováním a dosahuje tržeb na úrovni 700 milionů EUR.

Svět plný energie > Rozhovory > Výroba malých radostí

Aktuality
26.3.2018 Největšímu výrobci elektromobilů nejdou baterie

celý článek

1.3.2018 V roce 2017 mohli odběratelé dostávat za elektřinu zaplaceno

AKTUALITY - Celkem 109 hodin během roku 2017 mohli odběratelé dostat za elektřinu zaplaceno. celý článek

15.1.2018 Česká lithiová horečka

SUROVINY - Lithium v Krušných horách už začínáme považovat za národní poklad. Ale není to předčasné? celý článek

18.12.2017 Musk vyhrál sázku o baterii

AKTUALITY - Americká společnost Tesla dokončila v posledním listopadovém týdnu v Austrálii výstavbu největší lithium-iontové baterie na světě.  celý článek

20.11.2017 LUMIUS začal nabízet elektřinu i zemní plyn také domácnostem

TRH - Už více než patnáct let si společnost Lumius drží postavení jednoho z největších dodavatelů energií pro velkoodběratele. celý článek

  

Chcete dostávat své osobní vydání tištěného magazínu Svět plný energie?

Ano, chci

Podporujeme:

SVĚT PLNÝ ENERGIE

Webový magazín a tištěný
čtvrtletník přináší témata,
zajímavosti, rozhovory
a důležité informace nejen
ze světa plného energie.

Pro Lumius, spol. s r.o.
vydává Business Media CZ

Redakce:
Matouš Lázňovský,
Martin Kročil, Jana Veselá

Grafické zpracování:
Michael Ehrlich

Texty:
neoznačené materiály jsou redakční

Foto:
archiv firem a autorů, redakce,
Thinkstock

Kontakt:

Aktuality
26.3.2018 Největšímu výrobci elektromobilů nejdou baterie

celý článek

1.3.2018 V roce 2017 mohli odběratelé dostávat za elektřinu zaplaceno

AKTUALITY - Celkem 109 hodin během roku 2017 mohli odběratelé dostat za elektřinu zaplaceno. celý článek

15.1.2018 Česká lithiová horečka

SUROVINY - Lithium v Krušných horách už začínáme považovat za národní poklad. Ale není to předčasné? celý článek

18.12.2017 Musk vyhrál sázku o baterii

AKTUALITY - Americká společnost Tesla dokončila v posledním listopadovém týdnu v Austrálii výstavbu největší lithium-iontové baterie na světě.  celý článek

20.11.2017 LUMIUS začal nabízet elektřinu i zemní plyn také domácnostem

TRH - Už více než patnáct let si společnost Lumius drží postavení jednoho z největších dodavatelů energií pro velkoodběratele. celý článek

  

Chcete dostávat své osobní vydání tištěného magazínu Svět plný energie?

Ano, chci

Podporujeme:

SVĚT PLNÝ ENERGIE

Webový magazín a tištěný
čtvrtletník přináší témata,
zajímavosti, rozhovory
a důležité informace nejen
ze světa plného energie.

Pro Lumius, spol. s r.o.
vydává Business Media CZ

Redakce:
Matouš Lázňovský,
Martin Kročil, Jana Veselá

Grafické zpracování:
Michael Ehrlich

Texty:
neoznačené materiály jsou redakční

Foto:
archiv firem a autorů, redakce,
Thinkstock

Kontakt: